Kom ut ur din bubbla/Pirjo Heliste del 3

(skrivet på Whiteboardtavlan)
Allt påverkar din kropp
Hat och ilska – lever
Sorg – lungor
Oro – mage
Stress -hjärta och hjärna
Rädsla – njurar
Kärlek – lugn och ro stärker kropp och sinne
Skratt – minskar stress
Leende – sprider glädje
(Pirjo berättar)
Att hamna i en bubbla
Att vara i en bubbla är att vara så mycket i sina tanker att man inte märker vad som sker runtomkring.
Positiv bubbla: att må mycket bra, att vara nyförälskad, att ha fått sitt första barn.
Negativ bubbla: I tunnelbanan märker man människor som befinner sig i en negativ bubbla. Människor är som tomma burkar med ögon. Man är fast i alla ”måsten”: tänk om det jag gör blir fel, tänk om jag inte hinner med det jag skall göra.
En gång i tiden hade jag en kassettbandspelare som vände bandet automatiskt varje går det var slut. Samma sak spelades om och om igen. På samma sätt kan vi ha samma tankar som återkommer och om igen. Tänk, att du träffar en bekant person efter 5 år. Personen säger samma sak nu som för fem år sedan. Man har funnit sin sanning och man är fast i den.
En kvinna i en qigong-grupp tyckte mycket om övningarna som vi gjorde. ”Gör övningarna själv också”, sade jag. Men hon svarade: ”Nej, nej, då är du ju inte med”. Sedan skulle hon flytta långt bort. ”Tänker du göra qigong där också”, undrade jag. ”Nej, nej”, svarade hon,
”man vet inte vilka ledare man får, man kan börja må så illa”. Hennes tankar var samma skiva som snurrade runt, runt.
En annan kvinna var arg på sin sambo. Han lyssnade inte, han tänkte aldrig på henne och så vidare. Så bad jag henne att skriva sitt namn ovanpå hennes lista över sambons negativa egenskaper. Nu handlade det om att ”Lisa lyssnar inte, Lisa tänker aldrig på sambon”. Hon började skratta när hon insåg att de negativa egenskaper som hon tillskrivit sambon även gällde henne själv.
Hur kommer man loss från sin bubbla? Sätt dig i stolen, bred ut benen, sitt med rak rygg. Det är ganska skönt. Lägger du dessutom händerna på bordet, sitter du ännu stadigare. Släpp sedan alla kom-ihåg-lappar i huvudet. Lägg dem på en hylla i en snygg och prydlig. Släpp alla historier om dig, om din släkt, om alla andra människor. Lägg alla berättelser om dem på hyllan. Lägg också ditt eget namn överst i högen. Om tankarna kommer tillbaka, mota bort dem. Ge dig själv en chans att tanka kroppen med ny energi. Gör INGENTING just nu. Tankarna är som apor, det hittar ständigt på nya saker. Ge tankarna en uppgift, säg åt dem att andas in och ut. Ge dig själv lite semester från tankarna.