TeSalongen 20220830
Ont i knäna – ont i kroppen /Pirjo Heliste del 1

Enligt kineserna börjar åldrandet från benen. Träna balans, träna hela kroppen. Vi gick igenom olika övningar med benen och höfterna.
Reta inte upp knäna, då kan de bli sura. Kroppen pratar med dig, men vi är dåliga på att lyssna på den. Lyssnar du inte på din kropp, vet du inte hur du skall behandla den. Vi är mycket sämre att lyssna på oss själva än andra. Med bra balans i kroppen ökar vår livskvalitet. Kroppen är fantastisk, bara vi hjälper den litet.
Vi har i våra liv en massa hjälpmedel. Alla hjälpmedel gör kroppen passiv, den blir som en pizzadeg. Vi blir lätt fångna i våra hjälpmedel. Men själv bor jag två trappor upp och jag vill inte ha hiss.
(alla gör olika övningar med ben och fötter under Pirjos ledning)
Vi alla har stort motstånd mot förändring. Jag vill inte lyfta rumpan från stolen. Det handlar inte om ålder utan om vilken inställning till livet vi har. Våra rädslor hindrar oss: vad sker med våra liv, om vi förändras. Jag vinner på motstånd mot förändring. Sjukdom kan användas som vinst. Jag får en bestämd roll i familjen. En förändring kan göra att det blir bråkigt, jag får huvudvärk av det.
Vi behöver vakna! När vi börjar röra på kroppen, går vi rakare, vi går ned i vikt. Gör jag det som jag bör göra, känns livet bättre. Vi kan komma ut på arbetsmarknaden. Varför välkomnar vi då inte förändring? Varför lever vi utan nätverk? Varför kan vi fortsätta med det hela livet?