En eftermiddag med friskvårdscoach Pirjo Heliste.
 

Vi rörde oss mycket. Pirjo lärde ut avslappnande rörelser där vi släpper ned axlarna. Vare sig man arbetar vid datorn eller lagar mat skall man sitta/stå så att man inte sjunker ihop med uppdragna axlar. Även värk kan försvinna när man tar ned axlarna. Att ta en värktablett är att säga ”håll käften” till kroppen (även om Pirjo inte förnekade att tabletter behövs ibland). 
 
Pirjo visade också hur vi sitter rätt: ha inte benen tätt ihop (”fina flickor fick lära sig att inte ta plats”). Våga sitta med ryggen rak och benen isär – varför skulle bara män ha rätt att breda ut sig? Om man sitter så blir rörelserna mycket mera eleganta. Man blir vacker av att sitta rätt.
 
Andningen var också ett tema. Vi andas 22 000 gånger per dygn. Det gäller att andas rätt med magen så att de inre organen får massage. Hela vår kropp är fylld av organ. Med rätt andning blir det fart på tarmarna och levern får nya vätskor.
 
Pirjo talade också allmänt om behovet att rörelse. En muskel förtvinar redan när den varit overksam åtta dagar.
 
Vi kom också in på psykosomatiska sjukdomar. En person hade fått diabetes efter att ha gått igenom en skilsmässa: ”Vi är ganska känsliga – barn som har jobbigt i skolan kan får ont i magen när de går hemifrån”.
Deltagarna gjorde rörelser och var mycket engagerade i Pirjos ord och anvisningar. Det blev en mycket livlig eftermiddag. Man önskade att Pirjo skulle komma igen snart.
 
Pirjo fortsatte samlingen 220215