Nationaldag och mockarutor
 

Vi talade om nationaldagar i olika länder. Till exempel i Kongo har man nationaldag den 30 juni då Kongo blev oavhängigt av den tidigare kolonialmakten Belgien. Vi jämförde med Sverige. Här firar vi nationaldag den 6 juni, den dagen då Gustaf Eriksson av familjen Vasa valdes till kung i Sverige av riksdagen, som då hade samlats i Strängnäs. I dag är kungen känd som kung Gustav Vasa. Gustaf Eriksson var en gerillaledare som samlat Sverige till motstånd mot den danska regimen under kung Kristian II. Kung Kristians regim hade besegrats 1521. På Masmo station (tunnelbanan) finns en bild av Gustaf Eriksson som rider in i Stockholm midsommaraftonen 1523. Han blev riksföreståndare (ungefär president), men ville två år senare bli kung. I Sverige måste riksdagen bestämma det, så Gustaf Eriksson blev kung genom ett riksdagsbeslut. Eftersom Sverige och Finland då vara samma land, var finländarna också med och valde Gustaf Eriksson till kung.

Efter honom har vi Vasagatan i Stockholm och många andra städer (faktiskt också Sundbyberg), vi har Vasaplatsen i Järfälla och Göteborg, vi har staden Vasa i Finland, vi har knäckebrödsmärket Vasabröd.

Vasaloppet är en speciell historia. När Gustaf Eriksson var gerillaledare, skidade han från Mora till bergen i Sälen på flykt undan danska soldater. En gång blev han nästan fast. Men en kvinna som hette Barbro gömde honom i en höstack. När de danska soldaterna stack sina spjut i höstacken kom lite blod. Barbro skar sig då snabbt i fingret och visade soldaterna att blodet kom från henne. Soldaterna drog vidare. Till minne av Gustaf Erikssons skidfärd har vi tävlingen Vasaloppet, men vi kör det från Sälen till Mora.

Vi bakade också mockarutor.

I färd med att baka mockarutor…

Mockarutor 30 bitar (efter Arla)

Smör 225 g
Mjölk 2 dl
Ägg 5

Strösocker 4,5 dl
Vetemjöl 6 dl
Vaniljsocker 1,5 matsked
Kakao 1,5 dl
Bakpulver 3 teskedar
Glasyr:
Smör 75 g
Starkt kaffe ¼ dl
Kakao ½ dl
Vaniljsocker 1,5 matsked
Florsocker 5 dl

Gör så här
Ugnen skall sättas på 175 grader. Smörj och bröa (har du inte bröd, tag vetemjöl) en form med hög kant 25 x 30 centimeter eller lägg smeten på ett bakplåtspapper. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ned vetemjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver. Häll ned det smälta smöret blandat med mjölk. Gör allt till en jämn smet. Häll smeten i e form och grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Blanda ordentligt. Tag ut kakan ur ugnen. Låt den därefter stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan. Strö kokosflingor över den.