Livsmedelshygien 230314

Helen Orre berättade och ledde samtal med deltagarna medan Erik Lindberg skrev upp nyckelbegrepp på white-board-tavlan. Foto: Erik Lindberg

HÅLLBARHET
Många livsmedel kan användas efter bäst-före-datum. Detta datum avser förvaring i rumstemperatur. Till exempel ketchup ligger inte i kyldisk i affären. Förvarar man ketchupen hemma i kylskåp förlängs hållbarheten. Yoghurt håller i kylskåpet 10 dagar efter bäst-före-datum.
 
Känner man dålig lukt eller ser mögel skall man inte äta livsmedlet.
 
Var försiktig ned fisk och kött. Om något ni köpt är dåligt (lukt, smak), gå då tillbaka till affären med det. Annars blir det som att spola ned pengar i toaletten. Att ha köpt dåliga varor år som att betala för ingenting.
 
Rött kött kan ligga i frysen mycket länge. Om köttet förblir rött är det inga problem.
 
Hållbarhet i kylskåpet för tillagad mat:
·         Ris och potatis 4 dagar.
·         Kyckling 5 dagar.
·         Fisk 2-3 dagar.
Övrig hållbarhet i kylskåp:
·         Ägg 3 månader.
 
NÄRINGSMEDEL OCH VITAMINER
Kroppen behöver:
·         Kolhydrater: mat från växtriket (grönsaker, frukt, mjöl, socker) innehåller mycket kolhydrater (inte      kött)
·         Fett: det finns snälla fetter och elaka fetter. Snälla fetter finns bland annat i nötter, olivolja (bättre än rapsolja), avokado. Elaka fetter finns bland annat i palmolja. Har funnits i mängder av produkter i affärerna som kakor, glass, choklad med mera (transfetter är annat elakt fett som man inte använder så mycket idag).
·         Protein: kött, ägg, mjölk, baljväxter (till exempel sojabönor), nötter med flera livsmedel innehåller proteiner.
·         Vitaminer: Kroppen behöver ett antal vitaminer: A-vitamin för slemhinnor med mera, B-vitamin och C-vitamin för nästan hela kroppen (C-vitamin är dessutom en antioxidant, motverkar skador på kroppens celler), D-vitamin – brist på D-vitamin kan ge muskelskador, värk, trötthet, skelettskador. Kroppen kan själv tillverka D-vitamin om man låter solens strålar träffa kroppen.
 
MATALLEGIER
”Gammal mat” kan ge upphov till magsjuka/matförgiftning, men det är ingen allergi. Allergi är när kroppen reagerar på något som den inte ”borde” reagera på. De 4 vanligaste livsmedlen som ger upphov till allergi är:
·         Mjölk (laktos).
·         Nötter.
·         Ägg.
·         Gluten till exemplen i mjöl.  
 
Vanliga allergiska reaktioner:
·         Klåda.
·         Tårar.
·         ”Springa på toaletten”.
·         Svullnad i halsen.
 
Matallergier måste man ta på allvar.
 
Ibland kan reaktionerna bli svåra. Nötallergier kan orsaka svullnad i halsen som kan bli livshotande.
 
Även laktosallergi kan ge upphov till svåra reaktioner. En kvinna beställde laktosfri caffé latte på ett café. Av misstag fick hon mjölk med laktos. Reaktionen med diarré kom så snabbt att hon inte hann till toaletten. Kläderna blev förstörda. Hon fick hjälp att komma till toaletten och tvätta sig och nya kläder på kontoret. Caféet bjöd sedan på taxi hem som ursäkt.   
 
HÄLSOKONTROLLER
Vi kom också in på att det är viktigt för kvinnor att kontrollera sin hälsa bland annat för att upptäcka brist på viktiga ämnen i kroppen. Men även män måste gå på hälsokontroller (”uppmana era män och söner till det!”). Det är fler än som dör i prostatacancer än kvinnor i bröstcancer (även om kvinnor givetvis bör kontrollera brösten). En del män kan uppleva det obehagligt eller pinsamt att genomgå en prostataundersökning där man går in genom rumpan. Men en prostataundersökning börjar med ett blodprov.
 
VI ÅT…
Till samlingen hade Tuba och Melek bakat bazlama, gjort på vetemjöl, salt, jäst och olja (smör kan också användas); tillagas i stekpanna.  
 
Det turkiska köket är en vidareutveckling av maträtter som de turkiska folken i Centralasien utvecklade under inspiration även av indiskt, persiskt, kurdiskt och arabiskt kök samt köket i Medelhavsområdet och Kaukasus, till exempel armeniskt kök. Övergången mellan turkiskt kök och balkankök är flytande. Under Turkiets osmanska epok utvecklades denna mångfald av inflytanden till dagens turkiska kök.
 
Vid samlingen delades ut faktamaterial om det som togs upp under samlingen.
 

Bazlama avnjöts under samlingen…