Kvinnors hälsa del 2 – fortsättning av kroppen efter förlossning? TeSalongen IOP 221108. 14 deltagare
Fateme Seydalzadeh
 

Mäns och kvinnors kroppar liknar varandra. En likhet är att både kvinnor och män uppe i åldrarna kan ha svårt att hålla tätt (inkontinens).

Det finns också skillnader mella kvinnor och män. Kvinnorna som föder barn. Att föda är ett jättejobb. Det kan ge vissa skador. Magen töjs ut under nio månader. De värkar som kvinnan upplever har jämförts med en press som krossar ett föremål med sju gånger föremålets vikt.

Efter förlossningen känner man sig alldeles utmattad. Folk som tävlar med skidor faller ofta ihop när de har passerat mållinjen. Att föda är en ännu större prestation.

Det tar olika tid för olika individer att återhämta sig. Man har skillnader i fysisk hälsa, man väger olika mycket före graviditeten, man är olika mycket tränad.
Samtidigt med att kroppen skall återhömta sig, har vi fått en helt ny roll. Vi tar hand om vår bebis, världens dyrbaraste gåva. Det är oerhört viktigt att sova, men många småbarnsföräldrar vaknar flera gånger per natt för att ta hand om det dyrbaraste de fått i livet. Därför kan återhämtningsprocessen ta lång tid.

Som andragångsförälder är man mera erfaren. På det sättet är andra förlossningen lättare för en del kvinnor. Så var det till exempel för mig, Jag var 17 när jag fick mitt första barn. Jag visste ingenting innan dess ingenting om graviditet och förlossningar. Det var Iran-Irak-kriget. Jag tog den första bästa mannen. Man kunde ju dö när som helst, men vi överlevde och var gifta i 36 år.  
Mitt andra barn fick jag när jag var 21. Eftersom jag var så ung förälder, lekte jag mig igenom mitt föräldraskap. Barnen älskade att sova tillsammans i vardagsrummet. Sovrummet låg på övre våningen. Vi slängde ned madrasser och täcken utför trappan, åkte kana på dem. Mitt inre barn är fortfarande levande. En del av mina jämnåriga är mera ledsna, men mina barn drar mig ännu i dag kärleksfullt genom livet.

Vi har fyra lager av muskler på magen. Det understa lagret kommer vi inte åt utan specifik träning, knipövningar. De musklerna känner vi av vid kyla, skratt och liknande, vi får kissdroppar. Därför, när ni sitter på toaletten och kissar, avbryt kissningen genom att knipa, så övar ni de musklerna. Vid sådan här knipövningar kan man få samma känsla som vid orgasm-
Om man inte klarar att stoppa att det kommer kissdroppar, finns det operation. Det finns också annan hjälp. Man kan föra in ett slags ägg- eller valnötsliknande kulor i slidan. Har du något i underlivet, känner man hur musklerna jobbar. Är man rätt att kulorna inte skall komma ut igen, fäst dem vid ett tunt rep.

Ju längre upp i åldrarna vi kommer, desta mera förlorar vi de fina, fasta musklerna. I ett parliv är samlaget den viktigaste relationern. Om man efter förlossningen tappar kontakten med musklerna, blir samlaget ingen rolig upplevelse vare sig för kvinnan eller mannen. Jag vill gärna ha en njutbar relation. Om mina innersta muskelgrupper blir som ett gummiband, blir det inte god kvalitet i relationen.
Likaväl som vi äter, dricker och andas, vill vi ha sex. Det gäller både kvinnor och män. Vi har från barndomen fått lära oss att kvinnor föds för att män skall ha det mysigt. Men det är en lögn att bara män behöver sex. Alla har vi både feminina och maskulina hormoner. Vi har samma behov, kvinnor och män.
Men behoven kan variera. Vissa gillar mjölk, andra inte. På samma sätt har en del starkare behov av fysisk när medan andra behöver det mindre.

Ni skall inte träna era muskler för att bli fina modeller utan för att få en god hälsa så att ni senare i livet inte blir sängliggande och får be om hjälp med allt. Ni måste jobba för att få en frisk hälsa. Det gäller vare sig ni är kungar eller uteliggare. Så sätt på musik och dansa! Motion är medicin. Numera får vi recept av läkare på att röra oss i stället för recept på tabletter,