Kvinnors hälsa – vad händer med kroppen efter en förlossning? TeSalongen IOP 221014. 14 deltagare
Fateme Seydalzadeh
 

Vad händer med vår kropp när vi föder barn? Många har beskrivit det som en jordbävning eller att ha blivit manglad. En gemensam nämnare för alla förlossningar är att de är jättesvåra. Många är fysiskt och psykiskt utmattade. Kroppen bearbetar den upplevelsen under månader. Utseendemässigt tänjs kroppen ut under graviditeten. Det tar tid innan uttänjningen går tillbaka.

Samtidigt får vi världens mest glädjefyllda stund som förhoppningsvis varar hela livet. Runtomkring händer det också mycket med personerna runtomkring, ens man, syskon till det nya barnet och så vidare.

Hur kan vi påverka vår hälsa efter förlossningen? Det kan ta från ett par månader till flera år innan kroppen är återställd – eller också åteställs den aldrig. Många får långvariga problem, som inkontinens.

En förlossning är något helt naturligt. De synliga förändringarna i kroppen läks snabbare än förändringarna inuti kroppen. Till exempel hur lång tid tar det för livmodern att dra ihop sig igen efter förlossningen? Så fort som bebisen har kommit ut börjar kroppen repa sig själv.

Moderkakan måste ut samtidigt som bebisen. När moderkakan kommit ut blir det ett sår i livmodern. Det kan ta från någon dag upp till en månad innan såret läks. Lyft inte för tungt under läkningstiden. Om man jobbar mycket med kroppen under denna tid får kroppen inte möjlighet att lökas. Det kan vara svårt att inte arbeta mycket, till exempel om man har en stor familj. Men barnet kommer inte ut i armhålan, vi har slitit för att föda det.

Får kroppen inte återhämta sig får vi problem som svårigheter att hålla tätt. Vi är inte i den åldern att vi föder barn, men problemen kan kvarstå.

Många har fött barn hemma eller fött barn under krig eller på flykt. Jag födde barn för trettio år sedan. Mitt andra barn fick jag när jag var 21 och knappt förstod språket i Sverige. Det tog mig femton år innan jag vågade nämna att jag kissade på mig. Det var skämmigt att tala om det.
 
Jag kan inte göra något åt det som hände då, men jag kan göra något idag åt problem som går tillbaka till förlossningen.

Ingen annan än vi själva kan göra något åt våra problem. Själva måste vi återuppbygga våra muskler. Muskler är färskvara. Om en muskulös kille blir sängliggande efter en bilolycka, försvinner hans muskler. Men muskler kan byggas upp igen.

Barnet vi bär tänjer på musklerna. Det är bara en liten hinna mellan där vi kissar och där vi bajsar. Den hinnan töjs lätt ut eller spricker när barnet kommer ut.

Vi har där nere flera lager av muskler. Vi måste även komma åt den undre musklerna. Det gör vi genom knipövningar. Knipövningar stärker de muskelgrupper som gör att vi håller tätt. Jobbar vi inte med att stärka musklerna, kommer en del att ha så svåra problem att de måste opereras.

Avslaget efter förlossningen är något naturligt. Allt var igång i livmodern för att livnära barnet. Efter förlossningen har moderkakan kommit ut och lämnat efter sig ett sår i livmodern. Trots att man blöder, lyfter man tungt. Man ha kanske andra småbarn hemma och är ensam utan möjlighet till hjälp.

Arbetar vi inte med våra muskler där nere, fortsätter musklerna att vara svaga. Vi kanske inte blir som tjugoåringar, men vi kan hjälpa oss själva. Och det är jättebra att vi delar med oss av våra erfareheter.
Degig mage efter graviditeten? Efter födseln finns ingen bebis i livmodern, men det tar tid innan den och allt annat som töjts ut går tillbaka. En ballong blåses upp. När luften går ur blir den slapp och rynkig. På samma sätt är det med vår kropp. Vi måste arbeta för att huden skall bli tätare igen. Hade jag tränat efter att ha fött mitt andra barn vid 21 års ålder, skulle min kropp ha återställts bättre.

Fateme Seydalzadeh visar övningar som man kan göra.

(nedanstående papper delades ut till deltagarna)

Det har beskrivits som om du gått igenom en mangel, varit med om en jordbävning eller något annat omskakande. Efter en förlossnng känner sig de flesta kvinnor ganska utmattade. Både fysiskt och mentalt, även om du är över dig av glädje för det nya lilla livet. Vad händer egentligen med kroppen när du är gravid och föder barn? Vad jan du förvänta dig?
 
Hur lång tid tar det innan man läker efter en förlossning?
En förlossning är något helt naturligt. Men det är även en stor händelse för din kropp. Många kvinnor måste sys där nere, men även inuti finns det mycket som skall läka. Egentigen är de yttre problemen de som blir bra snabbast. Inom ett par veckor brukar det vara okej vad gäller de yttre skadorna som förlossningen kan ge. De inre påfrestningarna som magmuskel-delning, viktuppgång och livmoderns återhämtning måste du något vönta några månader, ibland upp till ett år, innan det är helt återställt.
 
Hur lång tid tar det för livmodern att dra ihop sig efter en förlossning?
Det tar tid för livmodern att återställa sig efter en graviditet. Efter förlossningen hr livmodern ett sår som  måste läkas och den skall krympa tillbaka i storlek.

Så fotr bebisen har kommit ut så börjar livmodern dra ihop sig. Värkarna fortsätter några dagar för att sedan avta i styrka. Obehaget brukar gå över inom ett par veckor men du kommer fortfarande att ha blödningar i några veckor, det så kallade avslaget.

En del upplever det lite grand som mensvärk. Det hör gör att blodkärlen på livmoderväggen, där moderkakan satt, sluter sig som de skall.
 
Avslag efter förlossningen
Allt där inne i livmodern var igång för att hjälpa ditt barn för att hålla det friskt och sunt samt ge det nöring.  När moderkakan kommer ut så blir det ett stort sår på livmodern. Så det är helt naturligt att du blöder, att du får avslag.

I början är det klarrött, en efter ett tag så blir det mörkare i färgen.
En del kvinnor upplever att det avtar ganska snabbt, men det är inte ovanligt att ha avslag i ett par månader. Under den tiden är det viktigt att vara försiktig så att du inte får infektion i livmodern. Den första tiden skall du inte göra alltför tunga saker, för såret kan öppna sig då.
 
Hur lång tid tar det att bli av med magen efter graviditet?
Hur snabbt du blir av med magen, beror  på hur mycket du gick upp i vikt under graviditeten, men även hur du dåg innan. Det tog 9 månader att bygga upp din gravidkropp, räkna med minst lika mycket mycket för att bli att återställd. Det är helt realistiskt att du inom ett år kan vara tillbaka till den vanliga vikt och form. Det beror dock på hur tufft det varit att bli mamma. Sömnbrist leder ofta till att det är svårare att gå ned i vikt.

Även om du njuter av din graviditet så längar de flesta kvinnor efter att bli normal storlek igen. Slippa det där stora magen som är i vägen hela tiden. Direkt efter födseln så känner du kanske inte igen dig. Magen är fortfarande ganska stor och en del ser nästan gravida ut – det gjorde i alla fall jag, i flera månader.

Kom ihåg att det är normalt och ingenting att oroa sig för.
Tillåt dig själv att vila lite efter förlossningen. Börja inte med träning och annat med en gång, kom ihåg att du har varit med om en stor sak. Kroppen behöver läka lite. Fortsätt dock äta sunt och ta hand om dig själv.

Efter ett par veckor behöver du dock hjälpa dig själv att komma i form igen. Då är det bäst att börja med knipövningar och att träna inre magmuskler.
 
 
Är det vanligt med degig mage efter graviditeten?
De sista dagarna innan förlossning känns det nästan som att du kommer att sprängas. Magen är stor som en ballong hos många kvinnor och du undrar hur allt kommer att gå.

Efter förlossningen är det som när luften går ur en ballong, magen blir stor och slapp. Din mage känns kanske som en stor degklump. Det är helt normalt, den har trots allt varit uttänjd maximalt.
Den goda nyheten är att det ganska snart börjar gå åt rätt håll, om du är medveten om vad du äter och även tränar lite lagom.
 
Diastas eller delade magmuskler
Varteftersom bebisen växer till sig i livmodern så tänjs dina magmuskler ut, framför allt de raka magmusklerna. Det är egentligen inte musklerna i sig som tänjs utan membranet mellan musklerna så att de stöttar upp bättre.

Det är möjligt at du inte känner av det i magen utan får ont i ryggen i stället. Även bäckenbotten kan ge dig problem, men även det kommer från diastasen. Magen putar uppåt och du kanske har ont när du äter. Allt det här bör tas på allvar och det är bäst att låta din doktor få undersöka det.

För det mesta kan du komma till rätta genom att träna.
Det är bara i särskilt allvarliga fall som det krävs en operation, men det är ovanligt.
Till att börja med skall du satsa på träning av de inre magmusklerna. Bäckenbotten, rygg, lår, säge och bukmusklerna samarbetar alla för att magen skall läkas. Ta inte i för hårt utan träna upp dig gradvis.
 
Problem med ändtarmen efter förlossning
Allting ligger ganska nära varandra i de nedre regionerna. När barnet kommer ut trycker det på ändtarmen, de flesta gör faktiskt på sig under förlossningen. Återigen något som är helt naturligt, men allt det där inre trycket kan ge dig problem med ändtarmen.

Väggen eller hinnan som sitter mellan slidan och ändtarmen blir tunnare när den töjs ut. Den kan också brista något under förlossningen. Det kan göra det svårt att bajsa när du precis fött barn. Därför är det viktigt att låta barnmorskan eller en läkare undersöka dig för att se till att det fungerar.
Många kvinnor lider av hemorrojder när de har fött barn. Det är blodkärl som svullnar upp, antingen innanför analöppningen eller utanpå. De uppstår ofta när du krystar under en vaginal förlossning.
 
Knipövningar och träning
Efter några månader, när blödningen har avtagit, kan du börja med knipövningar och träning. Sakta men säkert så stärker du alla muskler, för det är förutsättningen för att få tillbaka kontrollen över din kropp. Efter en 7-8 månader börjar de flesta känna igen sig själva igen. Innan bebisen fyllt ett år borde du vara mer eller mindre normal igen.