Hösäck efter helgen 230131

Vi var 10 personer som möttes.

En eftermiddag med Pirjo Heliste.

Släpp allt du har för händer! Låt allt annat vänta! Lägg telefonen åt sidan! Närvarolistan kan vi fylla i efteråt! Var bara här!

VI ÄR BARA HÄR! Du står här, och köttfärsen du skall laga i kväll finns i ditt huvud! Släpp det!
Vi sätter oss på de smalare stolarna med stolsryggarna framåt. Vi sitter bredbent – kvinnor får ofta lära sig att sitta med benen ihop, men det blir en massa besvär. Man får ont. Vilka har ont? Jaha, det var nästan alla. Ont i ryggen, ont i axlarna, ont i knäna.

Vi sitter ofta som hösäckar, särskilt efter helgerna när har ätit mycket. När vi blir äldre är det svårare att bli av med stora magar. Då är det särskilt viktigt att röra på sig.

Vi ställer oss upp, vi prövar att röra oss så spänningar i höfterna släpper, så att spända axlar sjunker ned och blir avspända. När vi jäktar är det som om huvudet springer före, benen försöker komma efteråt ikapp. Huvudet dras in och axlarna åker upp. Vi prövar att ställa oss med fötterna rakt fram, fötterna blir som pannkakor, vi står stadigt och låter axlarna sjunka ned.

”Jag sitter med benen i kors när jag tittar på TV”. Prova hellre att sitta på något annat sätt. Sitt om inte annat med kroppen snett i soffan.

”Jag har migrän”. Jag kommer till dig och masserar. Känner du hur du slappnar av? Jag tror att du har spänningar.

”Jag tänker så på Ukraina innan jag somnar[1]”. Det är hemskt, det som händer i Ukraina, men inget där blir bättre av att du inte kan somna. Tror du på Gud, be att Gud sänder kärlek till världen.

[1] Personen hade ingen anknytning till Ukraina.

Vi avslutar med att klappa hela kroppen, vi liksom dammar av en gammal plyschsoffa. Vi slår på axlar, armar, kropp, ben, allt tråkigt flyger bort som dammet. Känn hur du slappnar av.