Alkohol och droger
 

Hans Danielson har arbetat med projektet ”Information om alkohol och droger till svårnådda grupper”. Han och Erik Lindberg ledde ett samtal om alkohol och droger. Det blev ett mycket livligt samtal. Vi var 7 personer. Hans Danielson inledde med att säga att det finns många åsikter om alkohol. En del tycker att alkohol är bra medan andra inte vill dricka alls.  Hans Danielson informerade även om olika typer av droger och deras verkan. Deltagarna fick två broschyrer var (se ovan).
 
 
Bilder av alkohol

Hans Danielson berättade:

”Jag var 21 år gammal och reste från Ben-Gurion-flygplatsen i Tel Aviv, Israel. Dagen var valborgsmässoafton i Sverige. Israel har stark kontroll vid sina flygplatser. Jag fick genomgå en kontroll där jag fick ta av alla kläder utom kalsongerna. De stjälpte också ut allt i min väska. Sedan fick jag plocka in sakerna själv. Kontrollen gick bra. Det var jag tacksam för. 

När vi flög in över Sverige var vädret klart. Jag såg jag många gula prickar nere på marken – det var valborgsmässoeldar.  När vi landat på Arlanda, tog jag bussen in till Stockholms central. Där såg jag många ungdomar, raglande och spyende. Det var en sorglig kontrast mot Ben-Gurion-flygplatsen.    

Erik Lindberg berättade:

”Min mormors far bodde i en liten by på Finlands landsbygd. Han var skomakare och änkeman med fyra uppväxande barn. Tyvärr tyckte han om att dricka alkohol på helgerna, mycket alkohol. Han odlade också egen tobak, så han kunde röka mycket. När han blev berusad kunde han bli våldsam och springa omkring skrikande, svängande en yxa. Då gällde det för barnen att låsa in sig i bastun.

Ett av barnen var min mormor. När hon blivit vuxen, flyttade hon till en närbelägen liten stad. Där träffade hon en vacker ung man. De blev förälskade. Men sorgligt nog upptäckte hon att den unge mannen inte bara tyckte henne utan även flaskan. Om det var något hon var trött på, var det fulla karlar.  ”Mig eller flaskan” sade hon bestämt till sin tilltänkte man. Han valde henne och de var lyckligt gifta hela livet.

Information

I många länder kan man köpa alkohol i vanliga affärer. Sådana länder är till exempel Turkiet, Polen, Tyskland och Danmark. Men i Sverige liksom i Norge och Finland kan man bara köpa alkohol i särskilda statliga affärer.

I Sverige drack man 37 liter per person (fyllda 15 år) och år. Ärligt talat höll svenska folket på att supa ihjäl sig. Många fick brännvin i stället för lön i pengar. På Skeppsbron i Stockholm fanns tunnor med brännvin. För en låg avgift fick man ett sugrör att sticka in i ett hål i tunnan. Därför bildades nykterhetsrörelsen. Den fick ned alkoholdrickandet. En läkare som hette Ivan Bratt hittade 1914 på att alkohol fick bara säljas i särskilda affärer som arbetade utan vinstintresse. Kvinnoföreningar uttryckte sin tacksamhet mot Ivan Bratt för hans idé. Systemet prövades först i Stockholm, men spred sig efter några år till övriga Sverige. Därför heter det ”Systembolaget” i Sverige.

Sverige har aldrig varit så lugnt som mellan 1930 och 1950. Man drack ungefär 3 liter alkohol per person och år. Idag dricker vi ungefär 8 liter per person och år, men det är nästan bara hälften av hur mycket man dricker i Tyskland.

Det finns ett starkt samband mellan alkohol och våld. En stor del av alla misshandlade kvinnor misshandlas av alkoholpåverkade män.

Samtal

Vi samtalade sedan om alkohol och droger. I Tensta finns många som tuggar kat, men man dricker mindre alkohol i Tensta än till exempel på Östermalm. Vi diskuterade också sambandet mellan droger och kriminalitet. Flera deltagare berättade om hur fulla människor tappar all värdighet.