3 gånger Pirjo – 2. Ryggen 220503/Pirjo Heliste
 

Vi var 14 personer som fick information om ryggen av Pirjo. Vi samtalade men gjorde också många övningar och avslutade med qi gong.

Varför får man ont i ryggen? Läkaren ger en burk starka tabletter och uppmanar dig att söka sjukgymnastik. Men du måste lära dig att förstå kroppen hur kroppen fungerar.

Som ung tror man att man är odödlig. Man kommer aldrig få besvär.

Ryggraden är inte helt rak. Den slutar med ländryggen. Vi har också en svanskota. Vi får ofta problem i ländryggen.

Hela ryggraden är uppbyggd av kotor med en ”kudde” mellan varje kota. Om man trycker ihop ryggraden, kommer ryggen att kännas väldigt hård. Småbarn är naturligt mjuka och gör av sig själva rätt. När vi vuxit upp och blir stela. Vi får träna för att behålla mjukheten (alla lyfte upp armarna och kände hur magen åker in).

När vi stressar åker huvudet ned i kroppen. Hela ryggraden tryckts ”Kuddarna” mellan ryggkotorna ”ploppar ut” litet grand. Vi får diskbråck. Har jag hård rygg och böjer mig ned, säger det ”knak”. Man kan få ryggskott.

Bilen går inte en millimeter utan bensin eller diesel, men vi kroppen låter vi ofta vara. Att ta värktabletter är att säga ”håll käften” till kroppen. Vi måste ”förlänga” ryggen. När man sätter sig med benen isär, blir ryggen längre. Kvinnor år ofta lärda att sitta med benen tätt ihop. Det är inte bra.

Vi skall vara mjuka, ”som pizzadeg”. Våra muskler skall också vara mjuka, ”som pizzadeg”. Som äldre drar vi ofta ihop musklerna på höften.

(gång)

Det är bra att gå barfota. Men det är inte farligt att gå med högklackade skor om man är van att göra, har haft högklackat hela tiden. Men det fungerar inte att börja med högklackat senare i livet. Det är bra att gå i trappor i stället för att ta hiss.

Eftersom ramadan slutade i dagarna kring vårt möte, serverade vi lite av rätter kring festen när ramadan slutar. I Turkiet kallas den festen ”bayram”.

Här serveras bland annat baklava. Vid festen när ramadan slutar äter man baklava och andra söta saker.