3 gånger Pirjo – 1. Lymfsystemet 220426/Pirjo Heliste
 

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Lymfa (lat. lympha, klart vatten), dels innehållet i lymfkärlen, dels den vätska som genomdränker vävnaderna – vävnadsvätskan -, ur vilken cellerna närmast hämta sin näring och till vilken de avlämna produkterna av sin verksamhet. Vävnadsvätskan förnyas ständigt genom ämnesutbyte med blodet. --- Innehållet i lymfkärlen kan betraktas som ett överskott av vävnadsvätska, som avrinner genom ett kärlsystem. (Nordisk familjebok, tredje upplagan, 1930).

Pirjo:

”Man blir trött, den svarta gardinen dras ned – lymfsystemet är kroppens dammsugare. När dammsugaren blir slö, hinner lymfsystemet inte med att göra rent i kroppen”.

”Jag hade bröstcancer. När jag opererades tog man bort lymfkörtlar från ena armhålan. Operationen gick bra. Men jag blev svullen under armhålan. Såret med stygnen började spricka. Jag frågade läkarna vad jag skulle göra. Det råd jag fick var att trycka ut vätskan. Jag skulle se till att någon var hemma eftersom jag kunde svimma när jag gjorde det.

Då började jag ta reda på hur lymfsystemet fungerade. Varför tar inte kroppen hand om vätskan? Jag gick till den högste läkaren på sjukhuset och frågade varför ni inte talar om lymfsystemet. ´Vi är dåliga på det´, svarade läkaren.

Vi har haft en corona-epidemi under två år. Jag har fått mera mage, när lymfan inte hinner med att rena. När jag opererades, tog de bort en del bröstet och det blev hårdare vävnad samt en del av lymfkärlen. Då samlas vätska kring magen.

När man får ett cancerbesked, luktar man i ansiktet dödens ruttna andedräkt. Tack vare att jag gick bröstcancer, har jag blivit snällare mot mig själv. Jag ställde mindre krav på mina barn.
Jag minns en kvinna som åt sex värktabletter per dag. Men så gick hon på lymfmassage. Redan efter första massagen slutade hon helt att ta tabletter. I dag arbetar hon på en förskola. Varför talar ingen om hur mycket ett fungerande lymfsystem betyder. När lymfan inte kan ta bort vätskan, ökar den i kroppen. Ibland blir ´aj-aj-ämnen´ – inflammationsämnen – kvar. Därför hjälper det inte att ta vätskedrivande mediciner.

Vad skapar problem i lymfsystemet? Operationer till exempel av bröstcancer, stress, slag mot kroppen, brännskador.

Lymfsystemet får fart när man djupandas och gör ”änglavingar”. När man masserar bör man göra det med händerna. En massageapparat ger inte samma resultat.

Lymfsystemet kan inte bara bli stört genom operationer. Man kan också ha en åtsittande bh, strumpor som sitter åt vid knäet. I bägge fallet blir det en svullnad. Tätt åtsittande trosor och byxor kan skapa problem med lymfan vid ljumskarna. Det kan leda till att knäna svullnar. 

Stora vägar för lymfsystemet är armhålorna och ljumskarna. När man öppnar upp kring de vägarna, måste man snart kissa ut vätskan. Urinen blir mörkare och starkare då.”

Gruppen gjorde olika massageövningar för att få igång lymfsystemet. Ett resultat var att det kändes öppnare, rymligare, varmare på den sida där man masserat.

Pirjo visade också stödstrumpor som går upp på låret. Vissa av dem finns på apoteket.


Pirjo gav recept på glutenfritt bröd för de som har problem med lymfan. Hon sade samtidigt att vetemjöl skapar inflammationer i kroppen.
(LCHF-recept)
1 dl mandelmjöl              1 tsk fiberhusk                     Blanda ihop alltid och klicka ut till
½ dl solrosfrö                   1 tsk bakpulver                    ”plättar” på bakplåtspapper och grädda
½ dl sesamfrö                  2 ägg                                      15 minuter, 150 grader.
½ krm salt                         ½ dl keso
                                           ½ dl yoghurt