Pax Marie - En höstresa till Mariefred 2015

”Pax Marie – sedemera Mariefred!” Spånga Blåbands höstresa 13 okt 2015


En alldeles lagom höstig vacker dag for vi ett 25-tal från Skärholmen med buss till Gripsholms slottsparkering vid Mariefred. Guidade av Lars-Göran Lindgren,  tidigare Skärholmsbo, pensionerad läkare med flera års arbete i Tanzania och aktiv i Munkhagskyrkan tog han oss runt slottet, till en önskebrunn, förbi utsmyckade kanoner, in i parker och fantastiska planteringar, till hembygdsgårdar, pekade ut värdshus med anor från 1600-tal och vackra kyrkor och höjder med bedårande utsikter över ett spegelblankt Mälaren.

Ett tidigare gammalt kloster ”Pax Marie” har sedermera givit staden sitt namn.

Hit går det båt från Stockholm som tar ca 3,5 timme. Vårt egna kungapar har en drottningbrygga att lägga till vid då Kungen ofta besöker Mariefred vid jaktperioden. Här skall finnas gott om hjort!

Centrumgatan består av kullersten, ett torg och ett gammalt rådhus med flera roliga inredningsbutiker och smårestauranger. 5000 innevånare bor i Mariefred medan siffran nästan fördubblas sommartid och antalet turister uppgick förra året till runt  65000.

Efter lunch och fri tid i butiker, blev vi varmt inbjudna till Munkhagskyrkan som tillhör Equmeniakyrkan för att lyssna till guiden Kristina, som även hon mycket trivsamt fångade oss med olika inslag och personliga berättelser om livet då- och nutid i Mariefred.

Hembakt och kaffe i generös atmosfär avrundade dagen och vi var tacksamma för en lärorik mysig höstdag. Lars-Göran berättade avslutningsvis lite om kyrkan, dess verksamhet idag och sjöng spontant i kyrkorummet medan flera av oss tittade in och tände ljus! Orden som mötte oss från väggarna vid kaffet började på B. Berättande, Betjänande och Berörande. De tre orden får sammanfatta den här dagen och samvaron.
Tack till Munkhagskyrkan från Spånga Blåband!

Annamaria Nadi